Att arbeta på restaurang är väldigt vanligt och det finns många olika typer av arbetsuppgifter att ta sig an. Vissa arbetar på restaurang under en tillfällig period i sitt liv, medan andra älskar yrket så pass mycket att de väljer branschen för sin karriär. Det finns många olika befattningar och arbetsuppgifter som man kan ha när man arbetar i ett kök eller matsal. Här kommer du att få läsa om de vanligaste arbetsbeskrivningarna.

[IMAGE=eLxfDfclTdAr.jpg]

Kock

Alla restauranger är i behov av en kock. Det är kocken som ser till att maten tillagas på rätt sätt, men kocken kan också vara den som sätter upp menyer eller som ser till att beställa in råvaror och produkter. Det finns många jobb i Malmö och resten av Sverige att söka om du är intresserad av att arbeta som kock, men kom ihåg att du i många fall kan behöva ha kunskap, erfarenhet och utbildning.

Servitör eller servitris

Som serveringspersonal är det du som har i uppgift att se till så att gästerna har det bra. Servitrisen eller servitören tar kundernas beställningar, men ser också till att servera maträtter och dryck när de är klara. Beroende på hur stor restaurangen är kan servitörens jobb också vara att visa kunderna till sitt bord, komma med rekommendationer eller information om menyn.

Sommelier

Mindre restauranger använder sig sällan av en sommelier, men är det en á la carte restaurang som du är intresserad av att arbeta på så finns arbetsuppgiften vanligtvis tillgänglig. En sommelier är en person som har stor kunskap om drycker, vanligtvis vin, men även drycker av annat slag. Som sommelier hjälper du kunderna att hitta den dryck som passar bäst till maträtten, erbjuder smakprover och kommer med rådgivning.

Kökschef

För att kunna arbeta som kökschef måste du i många fall ha en utbildning bakom dig eller så måste du åtminstone ha arbetat i branschen under en längre tid för att veta vad som krävs. Kökschefen är den person som ser till att kockarna och servitörerna utför sina arbetsuppgifter och att allt som sker “bakom kulisserna” går till på rätt sätt. I vissa fall kan en kökschef också ha hjälp av en souschef, men inte alltid.

Hovmästare

Vill du arbetar på restaurang, men vill undvika att arbeta i köket och med livsmedel? Då kan du istället arbeta som hovmästare. En hovmästares arbetsuppgift är att se till så att alla kunder välkomnas varmt till restaurangen och hovmästaren är också den som hänvisar till diverse bord. Man kan säga att hovmästaren också har ett stort ansvar över matsalen. I köket är det kökschefen som bestämmer, men i matsalen är det hovmästaren som ser till att allt sker som det ska och till kundernas belåtenhet.