Om du vill äta svenskt när du är i USA ska du bege dig till New York och restaurang Aquavit som startades 1987. En av grundarna var vår egen Tore Wretman som även var en av Stockholms mest kända krögare. Den svenske toppkocken Marcus Samuelsson var ansvarig och delägare fram till 2010 och nu har den ansvarige blivit en kvinna – Emma Bengtsson. Restaurangen har blivit belönad med tre stjärnor genom åren.

Aquavit blev den första nordiska restaurangen i New York och har gjort braksuccé ända från start. Senare öppnade den även i London. Både meny och sättet man arbetar på präglas av det svenska och nordiska. Ett tydligt ledarskap där man värdesätter allas uppgifter är a och o, så en kurs då och då på https://www.kompetensexpress.se gör förmodligen att de ansvariga lyckas hålla hög nivå hela vägen.

Idén till Aquavit

Aquavit är annars en svensk snaps som är vanlig att dricka till jul och midsommar. Det är en av de svenskaste produkterna som finns och förknippas alltid med svenska högtider och fester. Kanske var det därför man valde namnet till restaurangen. Det var viktigt att det från början skulle serveras riktigt nordiska delikatesser här, med ett enkelt upplägg genomsyrat av skendinavisk design och nordiska smaker. var beredd på små portioner, dock med underbara aromer, smakexplosioner och färger.

Det är vanligt för svenskar som bor i New York att gå hit och äta julbord, Lucia-meny, sommarmeny, eller boka bord över nyår eller köra en påskbuffé. Men många amerikaner och andra nationaliteter älskar Aquavit lika mycket. Populariteten och efterfrågan på bord är hög så du ska se till att boka lång tid i förväg. Du kan dock även beställa en Summer Picnic Basket att ta med ut på picknick i Central Park eller liknande – bra i coronatider.