Hongkong och Macau är de två snabbast växande områdena när det gäller restauranger med Michelinstjärnor. I de båda områdena finns det nu 72 stjärnrest

Hongkong och Macau är de två snabbast växande områdena när det gäller restauranger med Michelinstjärnor. I de båda områdena finns det nu 72 stjärnrestauranger. Dessutom väljer allt fler internationella kockar att öppna restauranger och filialer i Hongkong och Macau, vilket är ytterligare ett tecken på att matlagningen här har nått en ny nivå. Här finns fantastisk god gatumat, vilket sägs ha inspirerat juryn i Guide Michelin att inkludera gatumat i guiden. Michelinguiden avser att ge en sann bild av restaurangutbudet i de 28 länder som guiden täcker. I Hongkong och Macau har gatumaten ett så pass viktigt inflytande att guiden valde att inkludera dem.

Tim Ho Wan

Tim Ho Wan ligger i arbetarstadsdelen Sham Shui Po i Hongkong. Restaurangen anses vara den mest prisvärda Michelinkrogen. Här serveras dim sum (bakade knyten med kött) för 1-3 euro. Restaurangen drivs av kocken Mak Kwai Pui som tidigare jobbat på trestjärniga Michelinrestauranger. Målet med restaurangen var att erbjuda Hongkongs bästa dim sum till ett rimligt pris. År 2011 fick restaurangen sin första Michelinstjärna och har sedan dess öppnat på 36 platser över hela världen, bland annat i Bangkok och New York.

2>The Golden Peacock

The Golden Peacock i Macau är en annan prisvärd restaurang med en Michelinstjärna. Restaurangen öppnade år 2013 ligger i området Taipa. Här serveras modern indisk mat, främst från Kerala men även övriga delar av Indien. Alla rätter bjuder på en kulinarisk och kryddig upplevelse med vackra uppläggningar. Vid lunch serveras en prisvärd buffé och kvällstid serveras à la carte. Varmrätterna kostar cirka 10-15 euro. Det är rekommenderat att boka bord i god tid eftersom denna restaurang är otroligt populär bland lokalbor såväl som turister. Det kan vara svårt att hitta restaurangen, men det finns en skylt med en lysande påfågel utanför.

Robuchon au Dôme

I kontrast mot den billiga gatumaten, finns det även makalös lyxmat. Robuchon au Dôme i Macau anses vara en av världens bästa restauranger. Restaurangen drivs av den franska mästerkocken Joël Robuchon som är en av de kockar som tilldelats flest Michelinstjärnor. Här äter gästerna på högsta våningen i hotell Grand Lisboa med en vacker utsikt över Macau. Menyn är starkt franskinspirerad och vinlistan anses vara en av de bästa i Asien. Lunchmenyn är billigare än middagsmenyn och har utsetts till en av de bästa luncherna i Asien.