Om man blir anställd inom ett restaurangyrke kan det ibland kännas lite snopet att man inte får ha egna kläder på sig. Många restauranger vill att man ska ha kläder med företagets tryck på, andra hänvisar till hygien. Men det finns faktiskt ett par restauranger som inte har några striktare klädkrav och där kan jeans vara helt okej att bära.

Olika arbeten kräver olika klädsel

Inom restaurangbranschen finns det flera olika befattningar man kan jobba med. De olika befattningarna kan kräva lite olika klädsel beroende på vad man arbetar med. Hanterar man maten och lagar den är i regel hygienkraven mer strikta än om man hanterar disk. Som hovmästare och kassör ute i restaurangen kan det ofta vara kostym eller annan snyggare klädsel som gäller.

När passar jeans på restaurangen?

Ett par snygga jeans passar bra vid mindre formella sammanhang. Det finns till exempel servitörer, kassapersonal, bartenders och liknande som ofta använder jeans tillsammans med en skjorta eller restauranganpassad överdel. Arbetar man på till exempel en pizzeria eller liknande kan jeans och t-shirt vara en lämplig klädsel för alla i personalen. Där är klädkraven ofta inte lika strikta som på en finrestaurang och kunderna förväntar sig inte heller någon större lyx utan de vill ha god snabbmat.

Övriga klädselregler

Det kan också finnas andra klädselregler på en restaurang. Ofta handlar det om att kläderna ska vara hela och rena. Oavsett restaurangtyp vill gästerna inte se någon som går omkring i trasiga jeans, en hålig tröja eller en rejält fläckig kockskjorta. Ofta är kockkläder vita för att olika sorters smuts ska synas bättre. När kläderna blir fläckiga ska de bytas ut och det är ofta därför kockar har flera par skjortor, byxor och liknande.

Om man väljer att bära jeans på arbetsplatsen ska de inte användas någon annanstans, utan de bärs i restaurangen, tvättas och används där igen. Det handlar helt enkelt om hygien.