USA har alltid varit en trendsättare inom många områden, bland annat mat och vin. Landet är stort till ytan och har en mycket mångkulturell befolkning

USA har alltid varit en trendsättare inom många områden, bland annat mat och vin. Landet är stort till ytan och har en mycket mångkulturell befolkning, vilket skapar en mycket intressant restaurangscen. Här finns alla världens kök representerade samt några av de mest berömda och ikoniska restauranger. Dessa har fungerat som skolor för framtida stjärnkockar.

Eleven Madison Park

Eleven Madison Park, ofta kallad Eleven, är utan tvekan en av världens mest kända restauranger. Restaurangen är vackert belägen i en art deco-byggnad på Manhattan i New York. Eleven tilldelades tre Michelinstjärnor år 2012 och har behållit dem sedan dess. Restaurangen har vunnit många utmärkelser genom åren, bland annat världens bästa restaurang år 2017. Eftersom den toppade listan kan den inte vara med och tävla igen. Här serveras mat inspirerad av bondgårdarna utanför New York och traditionella smaker och tillagningssätt. Förutom maten, som serveras i form av en avsmakningsmeny för 195 US dollar, är även vinlistan prisad. Här serveras 35 vin per glas och många av världens bästa sommelier har jobbat här.

The French Laundry

The French Laundry i Napa Valley i Kalifornien benämns ofta som “Krogarnas krog” och är en pionjär bland franskinfluerade restauranger i världen. Här serveras klassiska franska rätter med en modern amerikansk touch. Restaurangen är en imponerande träbyggnad från förra sekelskiftet och är registrerat som en historisk byggnad. Ägaren och köksmästaren Thomas Keller har drivit restaurangen i 23 år. År 2006 fick The French Laundry sin tredje Michelinstjärna och år 2007 fick de även Grand Award av Wine Spectator. Grand Award är vinvärldens motsvarighet till tre stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen toppar ofta olika listor över världens bästa restauranger och restaurangkritiker över hela världen hyllar den ikoniska krog. Det är mycket svårt att få bord här, så det gäller att vara ute i god tid om du planerar att besöka stället.