Mycket har hänt på den kinesiska restaurangscenen de senaste decennierna. I takt med den extremt snabba socioekonomiska utvecklingen har även efterfrå

Mycket har hänt på den kinesiska restaurangscenen de senaste decennierna. I takt med den extremt snabba socioekonomiska utvecklingen har även efterfrågan och utbudet av fine diningrestauranger ökat. På 80-talet var det ovanligt med privatägda restauranger, men idag är det många världsberömda internationella såväl som kinesiska krögare som öppnat restauranger i landet. Oavsett om du vill äta traditionell kinesisk mat eller internationella rätter, så hittar du det här. I Kina finns det numera allt i matväg och kvaliteten är mycket hög. Det är dock bra att vara medveten om att det kinesiska köket är otroligt varierat och de flesta restauranger är specialiserade på en särskild region eller en rätt.

Ultraviolet

Ultraviolet i megastaden Shanghai är förmodligen den kinesiska restaurang som är mest känd utanför landets gränser. Shanghai är den kinesiska stad med flest Michelinkrogar. Här finns 34 stycken varav Ultraviolet är den enda med tre stjärnor. Restaurangen är extremt lyxig och bjuder på en experimentell upplevelse där alla sinnen aktiveras. Upplevelsen börjar med att gästerna samlas och tas sedan till en hemlig plats. Måltiden, som består av 20 rätter, ackompanjeras med musik, dofter och bilder.

Restaurangen slog upp portarna år 2012 och kökschefen är den legendariska franska kocken Paul Pairet. Det är den enda kinesiska restaurang som finns med på listan över världens 50 bästa. År 2019 hamnade den på plats 48.

Cai Yi Xuan

Cai Yi Xuan i Peking är stället att gå till för lyxiga dimsum till lunch. Den vackra art deco-restaurangen ligger i hotellet Four Seasons. Kocken Tony Lu har tidigare jobbat på trestjärniga Lung King Heen i Hongkong. På Cai Yi Xuan skapar han nu magiska dimsums med spännande fyllningar som hummer och sjöborre. Kvällstid serveras à la carte med en stor variation av kinesiska rätter. Många gäster går även hit för den vackra miljön.

Lao Zheng Xing

Till den traditionella restaurangen Lao Zheng Xing i Shanghai går man för att äta riktig shanghainesisk mat. Restaurangen har funnits sedan 1960-talet och är en av de äldsta i staden. Restaurangen har tilldelats en Michelinstjärna och har många intressanta rätter på menyn, exempelvis sjögurka. Dessutom är prisnivåerna låga jämfört med andra Michelinrestauranger.

Wujie

Wujie är en enstjärnig restaurang i Shanghai som erbjuder en meny fri från kött. Traditionella kinesiska rätter, med fokus på det kantonesiska köket, tillagas i veganska och vegetariska varianter med råvaror av högsta kvalitet. Krogen känns mycket trendig och innovativ och är mycket bland Shanghais influensers och trendelit.