Japan är och förblir Asiens främsta matland, åtminstone sett till antalet Michelinrestauranger. Japan är det land med flest trestjärniga restauranger.

Japan är och förblir Asiens främsta matland, åtminstone sett till antalet Michelinrestauranger. Japan är det land med flest trestjärniga restauranger. Dessutom är det landet som har flest städer med Michelinkrogar. Som om det inte var nog så är Japans huvudstad Tokyo den stad som har flest stjärnbeströdda restauranger. Hela 230 stycken restauranger i Tokyo har tilldelats en stjärna eller mer. Restaurangerna har en stor variation och bjuder på alltifrån exklusiv traditionell japansk mat och fransk gastronomi till gatukök och ramen.

Sukiyabashi Jiro Honten

Sukiyabashi Jiro är den världsberömda sushirestaurangen i Ginza i Tokyo. Restaurangen har tilldelats tre Michelinstjärnor och anses av många vara världens bästa sushirestaurang. Jiro dreams of Sushi är en dokumentärfilm från 2011 som visar det hårda och vördnadsfulla arbete som ligger bakom sushitillverkningen. Den 89-årige ägaren och sushikocken Jiro Ono arbetar fortfarande i restaurangen. Restaurangen har serverat många kändisar, bland annat Barack Obama. Det finns bara 10 sittplatser och en set-meny med 20 bitar. Trots att det är många bitar går en måltid här snabbt. Inom 20-30 minuter är har gästerna ätit klart och måste lämna sina platser. Anledningen är för att högkvalitativ sushi är en färskvara och bör ätas så fort den serverats.

Narisawa

Narisawa är en tvåstjärnig Michelinrestaurang som bjuder på en makalös helhetsupplevelse. Konceptet är inspirerat av skogen eftersom Japan är 70 % täckt av skog. Rätterna serveras på träbitar och är inspirerade av naturens krafter. Kökschefen Yoshihiro Narisawa brinner för miljön och naturen vilket tydligt reflekteras i restaurangkonceptet. Menyn och inredning ändras efter säsongens ingredienser och färger. Rätterna är tillverkade av japanska råvaror men med europeiska tekniker. En av de mest omtalade rätterna är “Bread of the Forest and Moss Butter” som likt en levande växt växer medans den står på bordet.

Nakajima

Japan och framför allt Tokyo är känt för att vara dyrt, men det finns även många prisvärda restauranger som serverar fantastisk mat. Nakajima är en av dessa. Denna Michelinrestaurang ligger vid tunnelbanestationen i Shinjuku. Här serveras sardiner i olika former, bland annat friterade och i soppa. Den prisvärda lunchmenyn kostar endast cirka 65 kronor och då ingår även te och misosoppa.

Sobahouse Konjiki Hototogisu

Sobahouse Konjiki Hototogisu, på japanska kallat 金色不如帰, är den tredje ramenrestaurangen i Tokyo och i världen som tilldelats en Michelinstjärna. Ramen har länge ansetts vara billig snabbmat, men de senaste åren har allt fler börjat få upp ögonen för kvaliteten hos vissa ramenställen. Sobahouse Konjiki Hototogisu i stadsdelen Shinjuku serverar fantastiskt goda sobanudlar och buljong gjord på skaldjur för cirka 70 kronor. Det går inte att boka bord och kön brukar vara cirka 1-2 timmar.

Quintessence

Quintessence är en trestjärnig restaurang i Tokyo som serverar fransk modern lyxmat. Köksmästaren Shuzo Kishida arbetade på den mytomspunna och ikoniska restaurangen L’Astrance i Paris innan han öppnande Quintessence. Här finns det ingen meny utan du blir serverad rätter som kocken valt ut för dagen. Quintessence anses vara en av de bästa icke-japanska restaurangerna och det är mycket svårt att få bord här.