Att hygien är a och o i en restaurang är vi nog alla överens om. Därför är det viktigt att som restaurangägare se till att samtliga utrymmen i restaurangen hålls rena och fräscha. Det är också viktigt att personalen gör ett gott intryck och sköter sin hygien. Om du har plats i din lokal kan du därför överväga att bygga ett hygienrum som kan användas av dina anställda. Det är perfekt till exempel om någon blir svettig under ett arbetspass eller om någon kommer direkt från gymmet. Kom ihåg att det råder särskilda bestämmelser gällande allt som har med våtutrymmen att göra och dessa måste hanteras av en behörig VVS-installatör.
Vad ska finnas i ett hygienrum?
Exakt vad som ska finnas i ett hygienrum bestämmer så klart du som restaurangägare. Ett handfat där man kan fräscha upp sig och tvätta av sig borde vara en självklarhet. Det kan också vara bra att installera en dusch av något slag. Den behöver inte alls ta mycket plats utan det finns gott om svängda duschväggar som du kan sätta mot ena väggen. Vill du ha ett större utrymme kan du satsa på raka duschväggar eller skjutdörrar. Möjligheterna är många och beror också lite på hur det ser ut i det rum där du ska bygga ett hygienutrymme.
Ta med ett hygienrum i beräkningarna
Oavsett om du ska öppna en ny restaurang eller redan har en befintlig kan det vara värt att tänka över ett hygienrum, speciellt om du tror att personalen kommer ha stor nytta av det. Precis som du förväntar dig en viss vett och etikett från dina gäster så måste du och din personal också kunna leverera enligt förväntningar. Som restaurang gäller det att hela tiden tänka framåt och komma på nya och smarta lösningar som kan förbättra restaurangupplevelsen och göra bolaget ännu mer framgångsrikt. Det kan vara allt från en ny teknik lösning till ett hygienrum. Hör med dina anställda om det är något de skulle önska sig och använda för att kunna överväga om det är värt kostnaden att bygga och installera rummet.