Att gå ut och äta på restaurang är en stor del av det sociala livet och ett utmärkt sätt att lära känna nya länder och kulturer. Själva ordet restaurant betyder vederkvickelse. Ställen för att kunna köpa sig mat har funnits länge, under medeltiden fanns det i form av tavernor, gästgivargårdar, värdshus och krogar, men de första moderna restaurangerna uppstod i Paris under 1700-talet. Man brukar räkna Antoine de Beauvilliers ”La Grande Taverne de Londres” som den första ”riktiga” restaurangen där gästerna satt vid individuella bord och fick en matsedel att beställa från. Detta spred sig sedan över hela världen och numera finns det restauranger i alla städer. Där kan man njuta av både maten och stämningen och det är viktigt att helhetsintrycket är positivt. När det gäller inredningen finns det möbler, mattor och gardiner för olika stilar. Vill man ha en ullmatta hittar man många vackra och prisvärda sådana på Trendcarpet. Servicen är viktig, och Hotell- och restaurangfacket tar tillvara restaurangpersonalens intressen. Maten måste också vara säker att äta, och Livsmedelsverket är den centrala kontrollmyndigheten inom livsmedelsområdet.
Olika typer av restauranger
Det finns många olika slags restauranger alltefter smak och situation, från snabbmats- till finrestauranger. Snabbmats- eller lunchrestaurangerna är för dem som behöver en bit mat på lunchrasten. Här är det viktigt att det går fort, och man köper maten i en kassa och tar den själv med sig. Några varianter är hamburgerrestauranger och pizzerior. På finrestauranger är det påkostad inredning och lyxig mat. Hit går man för att äta middag på kvällarna och sitta länge och umgås, ofta är det klädkod. Ibland ingår underhållning. Många restauranger har också olika teman med mat från ett visst land, till exempel Thailand, Italien, Grekland eller Kina. Andra restauranger serverar buffé där man själv plockar ihop sin tallrik. Det finns alltså restauranger för alla smaker.