I Sverige och runt om i världen finns det en hel del restauranger. De har olika inriktningar och personalstyrkan kan vara större eller mindre. Arbetsuppgifterna för de anställda på restauranger kan skilja sig en hel del åt beroende på var man arbetar. Hur är det egentligen att arbeta inom restaurangvärlden?

[IMAGE=bJ8NDRd94lKG.jpg]

Fysiska krav

[IMAGE=brSR2Jc8CkKx.jpg]

För att man ska kunna arbeta i en restaurang krävs det att man har relativt bra fysik. Man måste kunna stå och gå under hela arbetsdagen. Det kan också förekomma tunga lyft och arbetar man med servering behöver man kunna bära flera tallrikar. Om man har problem med lederna, artros eller liknande kan det vara svårt eller olämpligt att arbeta med tuffare arbetsuppgifter. Känner man sig lite osäker kan det vara bra att läsa mer på https://www.artros.org och det kan också vara bra att kontakta sin läkare.

[IMAGE=fifEZocuxGum.jpg]

Vilken utbildning krävs?

För att arbeta på en restaurang krävs det ofta vissa kunskaper. Man behöver inte nödvändigtvis ha en utbildning utan det kan räcka med att man har tidigare erfarenheter från restaurangarbete. Det finns dock möjlighet att utbilda sig om man vill. Runt om i Sverige finns det restaurangutbildningar på gymnasiet och man kan också gå på kockskola i Grythyttan eller på Le cordon bleu i London.

Olika arbetsuppgifter

I en restaurang förekommer en hel del olika arbetsuppgifter. Man kan till exempel arbeta som kock, kallskänka, diskare, servitör eller bartender. Kocken och kallskänkan är de som huvudsakligen sköter om maten. Kallskänkan utför mestadels tillredning av sallader eller kalla rätter. Diskaren tar hand om disken som blir och ser till att tallrikar med mera är fräscha.

Ute i restaurangens serveringsdel arbetar servitriser och bartender. De sköter om servering, dukning och står i baren. Serveringspersonalen måste hålla reda på vilka gäster som beställer vad och se till att de får sin mat. Man måste också kunna ta ett samtal med gästen om det är så att något inte är till belåtenhet.

Olika typer av restauranger

Restauranger finns i flera olika varianter och därför kan arbetet också variera stort. Alla typer av restauranger har till exempel inte speciell serveringspersonal och finns det ingen bar behöver man ingen bartender. När det gäller till exempel snabbmatsrestaurang kan det ofta vara samma person som står i kassan som också lagar maten.

Vilken lön kan man förvänta sig?

Lönen inom restaurangbranschen kan variera stort. Som kock på en fin restaurang där man arbetar sena kvällar och kanske nätter är lönen betydligt högre än om man arbetar deltid som diskare på en snabbmatsrestaurang. Ofta kan man också få en högre lön om man har en dedikerad utbildning och en dokumenterad erfarenhet. Att arbeta i en nystartad restaurang är ofta inte speciellt välavlönat i början, oavsett vad man anställs som.