Dalarna är känt för så mycket att lovorden ibland inte räcker till. Många tänker på röda stugor med vita knutar och härliga fjäll, andra på den sjungande dialekten, de många midsommarfestplatserna och musiken. Ytterligare andra på idrott såsom hockey, Vansbrosimmet och Vasaloppet. Men här finns också god mat och superba restauranger!

Restaurangerna i Dalarna serverar inte bara god mat utan de gör det dessutom oftast i välkomnande och hänförande miljöer där man inte behöver tänka på bordsskicket utan bara kan njuta. Eller nåja, ett visst mått av bordsskick är väl alltid välkommet. White Guide, som för många matentusiaster är ett välkommet ressällskap, rekommenderade år 2019 flertalet restaurangerna i Dalarna, bland andra Banken Två rum & Kök i Falun, Bruntegården i Rättvik och Frö Mathantverk från grunden.

Banken Två rum & Kök i Falun välkomnar sina gäster med en genuin hemma-hos-känsla och kulinariska upplevelser. Här inleder man gärna kvällen med ett glas Bubbel i vinkällaren för att sedan vidare utforska den mer än 100 år gamla byggnaden som från början huserade Falu Stads Sparank. Än idag ser man snickarglädjen även om lokalerna år 1988 byggdes om till restaurang.

Bruntegården i Rättvik är belägen på Lerdalsberget i Rättvik och har en förförande utsikt över omgivningarna och Siljan. Pensionatet är litet och familjärt men det betyder inte mindre fokus på maten, tvärtom! I köket arbetar man främst med råvaror som finns i naturen runt knuten och man lagar gärna mat baserad på såväl det lokala som bygdens arv. Många boende i Rättvik med omnejd förser gärna restaurangen med råvaror, direkt fångade eller plockade i naturen, och håller de kvalitet så hamnar de i grytorna. Restaurangen är belägen i det gamla stallet och gården där Brunte huserar är mer än 150 år gammal.

Många restauranger i fjällmiljö håller öppet under ortens högsäsong och “Frö Mathantverk från grunden” är en av dessa. Belägen i Hundfjället drivs ägarna av att ge sina gäster ett varmt och hjärtligt bemötande. Här trivs alla, oavsett skidentusiast som slinker in efter en hård dag i backen eller en stojig barnfamilj där inget av barnen vill ha exakt det som står på menyn. För att verkligen tillgodose de små har Frö en “kolmila” dit de små kan dra sig tillbaka när de inte orkar sitta stilla längre. De två kvinnorna som driver Frö tycker om att laga mat från grunden och att gå ut och plocka det som naturen bjuder. Huruvida de har inspirerats av någon av världens främst kvinnliga kockar ska vi låta vara osagt men god mat – det kan de!