Restaurangbranschen, inte minst i toppskiktet, har länge dominerats av män. I Michelinguiden är antalet restauranger ledda av en manlig kock betydligt

Restaurangbranschen, inte minst i toppskiktet, har länge dominerats av män. I Michelinguiden är antalet restauranger ledda av en manlig kock betydligt fler än de ledda av en kvinnlig dock. En förändring av branschen kommer att ta lång tid, men successivt listas fler kvinnliga kockar i guiden. Dessutom uppmärksammas kvinnliga kockar i allt större utsträckning. En av de utmärkelser som väger tyngst är ”The best female chef”, på svenska ”Världens bästa kvinnliga kock”, som delas ut varje år.

År 2010 tilldelades Daniela Soto-Innes den hedersvärda utmärkelsen. Hon är kökschef på den otroligt hippa restaurang Cosme på Manhattan i New York. Sedan år 2014 bjuds gästerna på fantastisk mexikansk mat här. Traditionella mexikanska rätter får nytt liv med spännande ingredienser. Här serveras bland annat carnitas gjord på anka och eucalyptus cheesecake. Förutom den makalösa maten, hyllas även den avslappnade stämningen. Trots att maten är i absoluta världsklass är Cosme långt ifrån stereotypen av en stjärnrestaurang. Här finns inga vita dukar och levande ljus. Istället är stället känt för musik i köket där det både dansas och lagas mat. Dessutom har Daniela Soto-Innes prisats av feminister såväl som politiker för att vara ett gott föredöme för jämställdhet. Här eftersträvas en jämn könskvotering och anställda har olika nationaliteter.