Frankrike är landet med flest Michelinrestauranger och det är även härifrån som den berömda Michelinguiden kommer. Guidens historia börjar redan år 19

Frankrike är landet med flest Michelinrestauranger och det är även härifrån som den berömda Michelinguiden kommer. Guidens historia börjar redan år 1900 när den franska däcktillverkaren Michelin gav ut en guide som innehöll information om allt relaterat till bilen och resan, inklusive var man kunde äta längs vägen. Syftet var att folk skulle resa mer på den franska landsbygden och således slita ut däcken snabbare. Det var först på 30-talet som restaurangerna i guiden blev tilldelade stjärnor. En stjärna betydde att krogen var väldigt bra. Två stjärnor innebar att besöket var värt en omväg och tre stjärnor betydde att restaurangen var värd en egen resa. Än idag är Frankrike det land som har flest Michelinkrogar. Totalt finns 632 stycken, inklusive världens bästa restaurang år 2019. I Frankrike har 27 restauranger tilldelats tre Michelinstjärnor år 2019.

Mirazur


Mirazur i Menton på franska rivieran utsågs till världens bästa restaurang år 2019 enligt listan ”World’s 50 best restaurants”. Restaurangen drivs av kökschefen Mauro Colagreco som ursprungligen kommer från Argentina. Menyn är en fantastisk kombination av franska rätter med en argentinsk twist. Menyn utgörs av komponenter från havet, berget och trädgården. Mirazur är vackert beläget i bergen med utsikt över Medelhavet. Många av råvarorna odlas direkt i restaurangens egna trädgård. Restaurangen öppnade 2006 när Colagreco endast var 29 år. Sedan dess har restaurangen blivit tilldelad tre Michelinstjärnor och diverse prestigefulla utmärkelser.

Arpège

Arpège drivs av den berömda kocken Alain Passard. Restaurangen belönades med tre Michelinstjärnor år 1996 och har sedan dess lyckats behålla dem. Grönsaker är huvudingrediensen i de olika rätterna. Restaurangen har flera egna trädgårdar där ekologiska grönsaker odlas. Det finns både vegetariska och veganska alternativ, vilket fortfarande är relativt ovanligt bland fine dining-restauranger.